Pirotska peglana kobasica se izrađuje od najkvalitetnijeg mesa (kozijeg, ovčijeg, junećeg i magarećeg mesa) umešanog sa začinima. Peglana kobasica mora biti ljuta ili najmanje diskretno ljuta, nakon punjenja vezuje se u obliku slova U i suši na promaji. Tokom perioda sušenja, kobasice se na dva-tri dana peglaju valjkastim predmetima da bi se istisla vlaga iz goveđih creva.
Osim proizvođača peglane kobasice i rakije, vina, sireva, meda i kačkavalja, sajmu se takođe pridružuju i proizvođači drugih tradicionalnih proizvoda kao što su džemovi i marmelade od aronije, lokalno proizvedenog meda, ali i različitih vrsta domaćeg sira i suhomesnatih proizvoda. Ova raznolikost proizvoda omogućava posetiocima da se upoznaju sa različitim aspektima tradicionalne kuhinje i kulture Pirotskog kraja.
Sajam je takođe prilika za posetioce da se upoznaju sa različitim tehnologijama proizvodnje i da kupuju proizvode direktno od proizvođača. Takođe, postoji i takmičarski deo sajma gde se proizvođači mogu takmičiti u kategorijama kao što su najbolja rakija, vino, sir i drugi proizvodi.
Osim izlagačkog i takmičarskog dela, sajam prati i bogat kulturno-umetnički program koji uključuje muzičke i plesne nastupe, predstave i druge kulturne aktivnosti sa osvrtom na tradiciju i kulturu naroda Pirotskog kraja.
Mesto održavanja je Sportska dvorana Kej u Pirotu. Svi zainteresovani proizvođači i izlagači peglane kobasice mogu se prijaviti u Turističkoj organizaciji, u ulici Srpskih vladara 77, svakog radnog dana od 08:00h do 16:00h.