Pečenjijada 2024 u Stopanji: Praseće ili jagnjeće, izbor je vaš!
Pridružite se Pečenjijadi u Stopanji 7. i 8. septembra i uživajte u nezaboravnom ukusu prasećeg i jagnjećeg pečenja, lokalnim rakijama i vinima, uz tradiciju i dobru zabavu
Selo Stopanja, smešteno između Trstenika i Kruševca, krije pravu tajnu kulinarskog uživanja. Ovo maleno selo nije samo poznato po svom manastiru i izvoru Veluće, već i po tome što ima najviše pečenjara po glavi stanovnika. Bilo da volite praseće, jagnjeće ili pečenje mangulice, Stopanja će vas osvojiti svojom bogatom ponudom.
Pečenjijada: Gurmanska čarolija Stopanje
Pečenjijada u Stopanji je manifestacija koja spaja promociju tradicije i ekonomskog razvoja, dok pruža neizmerno zadovoljstvo za sva čula. Pokrenuta sa ciljem privlačenja više tranzitnih putnika i turista, ova manifestacija postaje sve popularnija svake godine.
Svake godine, prve nedelje u septembru, ove godine 7. i 8. septembra, Stopanja postaje epicentar ukusa svežeg i vrućeg pečenja. Manifestacija privlači preko 20.000 posetilaca iz različitih krajeva, koji dolaze da uživaju u nezaboravnim mirisima i ukusima.
Na vinskoj i rakijskoj ulici možete degustirati lokalne specijalitete napravljene od šljive, kruške i grožđa. Ovo je jedinstvena prilika da kroz bogate ukuse upoznate tradiciju i nasleđe ovog kraja.
Pečenje spaja ljude
Slogan "Pečenje spaja ljude" oslikava duh Stopanje tokom manifestacije. Posetioci se okupljaju oko stolova, razgovaraju, smeju se i uživaju u ukusima pečenja, tako da je jedina dilema za stolom - praseće ili jagnjeće?
Tradicionalna Pečenjijada u Stopanji se održava pod pokroviteljstvom opštine Trstenik i uz podršku Turističke organizacije.
U Stopanji, pečenje nije samo hrana – to je iskustvo. Posetite Stopanju 7. i 8. septembra i doživite čaroliju Pečenjijade, gde se tradicija i savremena zabava spajaju u savršenom skladu.