Futoški kupus - da li će se jesti sarma ove zime?
Povrtarstvo

Futoški kupus - da li će se jesti sarma ove zime?

Novembar mesec i prvi mrazevi su pravo vreme za kišeljenje kupusa. Svakako najbolja i najkvalitetnija sorta kako za kišeljenje, tako i za upotrebu u svežem stanju svakako je futoški kupus.

Autor: Milica Cvetić Stefanović, Datum:
Futoški kupus - da li će se jesti sarma ove zime?
Foto: Agrodan

Futoški kupus je dobro poznata sorta stara skoro pet vekova, koju odlikuje veći procenat šećera u odnosu na druge sorte, kao bogatvo vitaminima i mineralima. Sa većim sadrzajem šećera dobija se brža fermentacija koja traje svega 25-30 dana, te ga to čini idealnim za kišeljenje.

Svaki prodavac kupusa na pijaci tvrdi da je baš njihov kupus pravi futoški i time se javlja problem nelojalne konkurencije, sa čime se proizvođači ove sorte susreću svake jeseni. Kako nije svaki kupus futoški, posavlja se pitanje kako onda da napravimo razliku? Pre svega, futoški kupus se razlikuje od drugih sorti po izgledu, po glavici koja je blago spljoštena i ovalna, ali i po kratkom korenu, listovima koji su tanki, meki i bez jakih izraženih žila, što je svakako važan preduslov za dobru sarmu.

A sarma bi ove jeseni na žalost mogla dosta da trpi s obzirom da će prinos ove godine biti upola manji u odnosu na prethodnu sezonu. Razlog tome leži u ekstremnim vremenskim uslovima, poskupljenju đubriva, nedostatku radne snage i nesigurnom plasmanu. Trentuna situacija je da je polovina ovogodišnjeg roda već rasprodata i neće ga biti za izvoz, a izgledno je i da ga neće biti dovoljno za potrebe domaćeg trzista.

Uprkos svemu tome cena futoškog kupusa i dalje odoleva inflaciji i iznosi 80 dinara po kilogramu, ali postavlja se pitanje koliko dugo će tako biti.