Napori povrtara da sačuvaju tradiciju gajenja celera: Ima li država rešenje za ovu proizvodnju?
Povrtarstvo

Napori povrtara da sačuvaju tradiciju gajenja celera: Ima li država rešenje za ovu proizvodnju?

Uprkos izazovima, proizvođači celera u Srbiji nastavljaju da se bore za očuvanje tradicije i kvaliteta svog proizvoda

Autor: Milan Jovanović, Datum:
Napori povrtara da sačuvaju tradiciju gajenja celera: Ima li država rešenje za ovu proizvodnju?
Foto: Pexels

Povrtari u Evropi i Severnoj Americi dosta pažnje poklanjaju proizvodnji celera gajeći korenaš, rebraš i lišćar, dok se kod nas celer gaji na malim površinama. Prema statističkim podacima, u zemljama Evropske unije gaji se na oko 15.000 hektara. Nemci i Holanđani gaje korenaš, dok Italijani i Britanci više cene rebraš. Iako je celer povrće izvanrednog ukusa i velike hranljive vrednosti, kod nas se sadi na malim površinama, i to najčešće korenaš, a kako navode stručnjaci, glavna proizvodnja celera odvija se u kućnim baštama i okućnicama u okolini gradova, jer je prodaja uglavnom vezana za velike pijace.

Proizvodnja celera na malim površinama

U Srbiji nema značajnijih povrtara koji ovim povrćem seju veće površine. Uglavnom su to manje parcele sa malim brojem rasađenih biljaka. Stručnjaci kažu da celer najbolje uspeva u krajevima sa svežom klimom i ravnomernim rasporedom padavina, u suprotnom, neophodno ga je uredno i obilno zalivati, jer ne podnosi sušu.

Za sadnju su najbolja plodna i rastresita zemljišta. Seme se seje u tople leje tokom marta, rasađuje se početkom juna, a mere nege svode se na zalivanje, i to odmah posle rasađivanja, kao i na suzbijanje korova. Prinosi korena celera kreću se od 30 do 50 tona po hektaru.

Teškoće oko plasmana celera

Iako ima široku primenu u ishrani i lečenju nekih zdravstvenih tegoba, proizvodnja celera je zanemarena, svedena na minimum, najviše zbog problema sa plasmanom, ali i specifične proizvodnje u kojoj dominira dosta ručnog rada, od rasađivanja, okopavanja, pa do vađenja korena.

Trend je da je danas puno uvoznog povrća, gotovo iz svih krajeva sveta i teže je prodati domaći proizvod. Postoji nekoliko proizvođača koji se već godinama bave proizvodnjom celera. Oni se trude da ovu proizvodnju modernizuju, uz obaveznu analizu zemljišta, a i kako se klimatski uslovi sve više menjaju proizvođači su primorani da koriste sisteme kap po kap, jer je na taj način proizvodnja sigurnija. Povrtari koji godinama sade celer razgovaraju o mogućnosti udruživanja, jer se danas prodaja odvija kako ko zna i ume, najčešće na zelenim pijacama ili kvantaškim pijacama.

Potrebne hladnjače za čuvanje celera tokom cele godine

U odnosu na uvozni, celer ovdašnjih proizvođača ima neuporedivo bolji kvalitet, koji se ogleda u prepoznatljivom mirisu i aromi. Država bi mogla ovde da pomogne i prepozna volju i želju proizvođača da se bave onim što najbolje znaju - proizvodnjom celera te da ih podstiče. Mnogo bi značilo da na jednom mestu imaju sigurne kupce ili da imaju finansijske mogućnosti, obzirom da su to mali proizvođači, da mogu da podignu hladnjače kako bi povrće prodavali tokom cele godine.

Uprkos izazovima, proizvođači celera u Srbiji nastavljaju da se bore za očuvanje tradicije i kvaliteta svog proizvoda. Njihova posvećenost i trud zaslužuju podršku, jer svaka uložena pažnja u proizvodnju domaćeg celera donosi korist kako proizvođačima, tako i potrošačima.