Unapređenje povrtarske proizvodnje: Savremena proizvodnja povrća na skupu u Novom Sadu
Povrtarstvo

Unapređenje povrtarske proizvodnje: Savremena proizvodnja povrća na skupu u Novom Sadu

Istražite najnovije trendove i tehnološke inovacije u poljoprivredi na prestižnom savetovanju o proizvodnji povrća. Upoznajte se sa najefikasnijim metodama zaštite useva i strategijama za povećanje produktivnosti

Autor: Milan Jovanović, Datum: 7. februar 2024.
Unapređenje povrtarske proizvodnje: Savremena proizvodnja povrća na skupu u Novom Sadu
Foto: Pexels

Glavni cilj ovog skupa je unapređenje povrtarske proizvodnje. Fokus će biti na identifikaciji i rešavanju ključnih problema koji prate ovu granu poljoprivrede, kao i na deljenju uspešnih praksi iz industrije.

Kada i gde?

Skup pod nazivom "Savremena proizvodnja povrća" organizuju Vojvođansko društvo povrtara, Odbor za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, i Novosadski Sajam. Planirano je da se održi u subotu, 10. februara, sa početkom u 9 sati, u Kongresnom Centru "Master".

Primena poljoprivrednih dronova u povrtarstvu

Jedna od tema o kojima će se raspravljati je primena poljoprivrednih dronova u povrtarstvu. Ovo tehnološko rešenje ima potencijal da značajno unapredi efikasnost i produktivnost u proizvodnji povrća.

Fitohormoni i abiotički stres

Takođe će se razmatrati uticaj fitohormona i kako povrtarske vrste reaguju na abiotički stres. Razumevanje ovih faktora ključno je za razvoj otpornih sorti povrća i optimizaciju proizvodnje.

Napredna integralna i biološka zaštita povrća

Koncept napredne integralne i biološke zaštite povrća takođe će biti jedna od centralnih tema. Ovo podrazumeva primenu inovativnih metoda zaštite kako bi se smanjila upotreba hemijskih sredstava i povećala održivost proizvodnje.

Predavanja i diskusije

Jedna od predavačkih tema biće virusne bolesti koje pogađaju paradajz i papriku. Razmatraće se strategije za prepoznavanje, prevenciju i suzbijanje ovih bolesti radi očuvanja prinosa. Takođe će se analizirati metode kontrole plamenjače u crnom luku. Ova bolest može znatno uticati na kvalitet i količinu prinosa, stoga je važno razmotriti efikasne strategije suzbijanja.

Organizatori ovog događaja očekuju veliki broj učesnika iz oblasti povrtarstva, uključujući udruženja, zadruge i profesionalne proizvođače. Biće ovo odlična prilika da se razmene iskustva, predstave novi proizvodi i tehnologije, kao i da se ostvare potencijalne poslovne saradnje.

Ulaz na skup je besplatan, a radno vreme planirano je od 9 do 15 sati.