Otkrijte zašto je bosiljak sve traženiji i kako ga možete uspešno gajiti kod kuće
Začinsko bilje

Otkrijte zašto je bosiljak sve traženiji i kako ga možete uspešno gajiti kod kuće

Gajenje bosiljka ne zahteva mehanizaciju, ali je redovno okopavanje i proređivanje važno jer je biljka osetljiva na herbicide

Autor: Milica Cvetić Stefanović, Datum:
Otkrijte zašto je bosiljak sve traženiji i kako ga možete uspešno gajiti kod kuće
Foto: Unsplash

Sve više malih proizvođača u Srbiji okreće se gajenju začinskog bilja, a bosiljak prednjači kao najbolji izbor za dodatnu zaradu. Ne zahteva skupa ulaganja, raste brzo, traži sunce i vodu – i sve to donosi prinos koji može da se unovči, bilo kroz sveže listove, sušeni začin ili preradu u ulje. Ako tražite kulturu koju lako možete da uzgajate čak i na okućnici ili manjoj parceli, bosiljak je pravi izbor.

Prema iskustvima domaćih proizvođača, uzgajanjem bosiljka na površini od 1 ha može se ostvariti prinos i do 8 tona sveže mase godišnje, uz minimalna ulaganja. Ovo ga čini idealnim za manje poljoprivredne proizvođače i početnike u organskoj proizvodnji.

Uslovi gajenja i potrebna ulaganja

Bosiljak je biljka koja zahteva toplu klimu, sunčane dane i dobro zalivanje. Optimalna temperatura za klijanje je 12°C, dok za dalji rast idealno prija 18–20°C. Biljka ne podnosi mraz – gaji se od kraja aprila do početka maja, ili ranije ako se sadi u saksijama pod plastenikom.

Za 1 hektar potrebno je 2,5–3,5 kg semena. Idealna su plodna, humusna zemljišta sa dobrim kapacitetom zadržavanja vlage. Koren se širi plitko, do 40 cm dubine, pa je redovno zalivanje ključ uspeha.
Đubrenje:

  • Jesenje: 35–45 kg/ha fosfora i 80 kg/ha kalijuma
  • Prolećno: 40–60 kg/ha azota i 18–20 kg/ha kalijuma

Nega useva i zaštita od bolesti

Gajenje bosiljka ne zahteva mehanizaciju, ali je redovno okopavanje i proređivanje važno jer je biljka osetljiva na herbicide. Zalivanje se vrši pažljivo, uz koren, ne po listovima, posebno u toplim letnjim danima.

Najčešći problemi su:

  • Pepelnica (tretira se sredstvima na bazi sumpora)
  • Pegavost lista (Alternaria) – koristi se zaštita na bazi bakra
  • Plamenjača – ako se pojavi, bosiljak nije upotrebljiv ni za preradu

Od štetočina se najčešće javljaju žičari i gundelji, koji se uspešno suzbijaju insekticidima.

Koliko vredi sušeni bosiljak i ulje?

  • Na veliko (otkup): cena sušenog bosiljka se kreće od 800 do 1.200 dinara po kilogramu, u zavisnosti od kvaliteta i pakovanja.
  • Na malo (pijace, specijalizovane radnje, online prodaja): cena ide od 1.500 do 2.500 din/kg, često više ako je reč o organskoj proizvodnji.
  • Eterično ulje bosiljka na domaćem tržištu prodaje se po ceni od oko 400 dinara za 10 ml, što ga čini konkurentnim proizvodom za dodatnu preradu, iako zahteva više ulaganja u destilaciju.

U Srbiji postoji sve veća potražnja za začinskim i lekovitim biljem, kako za domaću upotrebu, tako i za izvoz. Bosiljak se prodaje na pijacama, specijalizovanim radnjama, putem online kanala i otkupom za industrijsku preradu.

Pored svežeg lista, sušeni bosiljak i eterična ulja imaju svoju tržišnu nišu. Sa dobrim planom i minimalnim ulaganjem, moguće je ostvariti dodatni prihod od nekoliko hiljada evra godišnje, čak i sa manjim površinama.

Hilandarski bosiljak

Hilandarski bosiljak (često se naziva Tamjanika, Sveta Petka) latinski naziv Plectranthus, gaji se kao višegodišnja ukrasna biljka a češće kao jednogodišnja. Može da se gaji u saksiji, na terasi ili u bašti. Zbog svog vrlo prijatnog mirisa koji podseća na miris tamjana ova cvetna puzavica je i dobila pomenuta imena. Vrlo je otporna biljka, podnosi jako sunce a vrlo tolerantna i na zasenčen prostor. Voli rastresit supstrat i ne previše vlažan. Prihranjivanje jednom u 10-15 dana je dovoljno za Tamjaniku. Vrsta prihrane može biti kao i za ostalo cveće.