Otkrijte zašto je bosiljak sve traženiji i kako ga možete uspešno gajiti kod kuće
Začinsko bilje

Otkrijte zašto je bosiljak sve traženiji i kako ga možete uspešno gajiti kod kuće

Gajenje bosiljka ne zahteva mehanizaciju, ali je redovno okopavanje i proređivanje važno jer je biljka osetljiva na herbicide

Autor: Milica Cvetić Stefanović, Datum:
Otkrijte zašto je bosiljak sve traženiji i kako ga možete uspešno gajiti kod kuće
Foto: Unsplash

Sve više malih proizvođača u Srbiji okreće se gajenju začinskog bilja, a bosiljak prednjači kao najbolji izbor za dodatnu zaradu. Ne zahteva skupa ulaganja, raste brzo, traži sunce i vodu - i sve to donosi prinos koji može da se unovči, bilo kroz sveže listove, sušeni začin ili preradu u ulje. Ako tražite kulturu koju lako možete da uzgajate čak i na okućnici ili manjoj parceli, bosiljak je pravi izbor.

Prema iskustvima domaćih proizvođača, uzgajanjem bosiljka na površini od 1 ha može se ostvariti prinos i do 8 tona sveže mase godišnje, uz minimalna ulaganja. Ovo ga čini idealnim za manje poljoprivredne proizvođače i početnike u organskoj proizvodnji.

Uslovi gajenja i potrebna ulaganja

Bosiljak je biljka koja zahteva toplu klimu, sunčane dane i dobro zalivanje. Optimalna temperatura za klijanje je 12°C, dok za dalji rast idealno prija 18-20°C. Biljka ne podnosi mraz - gaji se od kraja aprila do početka maja, ili ranije ako se sadi u saksijama pod plastenikom.

Za 1 hektar potrebno je 2,5-3,5 kg semena. Idealna su plodna, humusna zemljišta sa dobrim kapacitetom zadržavanja vlage. Koren se širi plitko, do 40 cm dubine, pa je redovno zalivanje ključ uspeha.
Đubrenje:

  • Jesenje: 35-45 kg/ha fosfora i 80 kg/ha kalijuma
  • Prolećno: 40-60 kg/ha azota i 18-20 kg/ha kalijuma

Nega useva i zaštita od bolesti

Gajenje bosiljka ne zahteva mehanizaciju, ali je redovno okopavanje i proređivanje važno jer je biljka osetljiva na herbicide. Zalivanje se vrši pažljivo, uz koren, ne po listovima, posebno u toplim letnjim danima.

Najčešći problemi su:

  • Pepelnica (tretira se sredstvima na bazi sumpora)
  • Pegavost lista (Alternaria) - koristi se zaštita na bazi bakra
  • Plamenjača - ako se pojavi, bosiljak nije upotrebljiv ni za preradu

Od štetočina se najčešće javljaju žičari i gundelji, koji se uspešno suzbijaju insekticidima.

Koliko vredi sušeni bosiljak i ulje?

  • Na veliko (otkup): cena sušenog bosiljka se kreće od 800 do 1.200 dinara po kilogramu, u zavisnosti od kvaliteta i pakovanja.
  • Na malo (pijace, specijalizovane radnje, online prodaja): cena ide od 1.500 do 2.500 din/kg, često više ako je reč o organskoj proizvodnji.
  • Eterično ulje bosiljka na domaćem tržištu prodaje se po ceni od oko 400 dinara za 10 ml, što ga čini konkurentnim proizvodom za dodatnu preradu, iako zahteva više ulaganja u destilaciju.

U Srbiji postoji sve veća potražnja za začinskim i lekovitim biljem, kako za domaću upotrebu, tako i za izvoz. Bosiljak se prodaje na pijacama, specijalizovanim radnjama, putem online kanala i otkupom za industrijsku preradu.

Pored svežeg lista, sušeni bosiljak i eterična ulja imaju svoju tržišnu nišu. Sa dobrim planom i minimalnim ulaganjem, moguće je ostvariti dodatni prihod od nekoliko hiljada evra godišnje, čak i sa manjim površinama.

Hilandarski bosiljak

Hilandarski bosiljak (često se naziva Tamjanika, Sveta Petka) latinski naziv Plectranthus, gaji se kao višegodišnja ukrasna biljka a češće kao jednogodišnja. Može da se gaji u saksiji, na terasi ili u bašti. Zbog svog vrlo prijatnog mirisa koji podseća na miris tamjana ova cvetna puzavica je i dobila pomenuta imena. Vrlo je otporna biljka, podnosi jako sunce a vrlo tolerantna i na zasenčen prostor. Voli rastresit supstrat i ne previše vlažan. Prihranjivanje jednom u 10-15 dana je dovoljno za Tamjaniku. Vrsta prihrane može biti kao i za ostalo cveće.