Da li ste ikada čuli za šparglu ili imali prilike da je probate? Špargla (lat. Asparagus officinalis) je višegodišnja zeljasta biljka čiji se mladi izdanci koriste kao povrće izrazite nutritivne vrednosti. Izdanci budu dužine 15-25 cm, s priljubljenim ljuspastim listovima i zatvorenim vrhom.
Kod špargle osnovna razlika je da li je špargla bela ili zelena, kao i to da li je muška ili ženska. Muške biljke daju veće prinose. Na dobro odabranom mestu, špargla može uspevati 15-ak godina.
Agroekološki uslovi gajenja
Seme špargle jako sporo klija. Minimalna temperatura za klijanje semena špargle je 15°C. Najbolje klija na temperaturama od 20°C do 25°C, a za razvoj i rast špargle dobre su temperature od 12°C do 26°C. Proizvodnju bele špargle najbolje rezultate daje na peskovitim zemljištima uz obilno đubrenje organskim đubrivima, dok su za zelenu šparglu pogodna srednje teška, ali ne i teška zemljišta. U vreme aktivne vegetacije optimalna je količina padavina 240 mm, a od toga u julu i avgustu 160 mm.
Sadnja špargle
Pre same sadnje špargle, važno je pripremiti zemljište tj. očistiti od korova, duboko poorati i dodati organska đubriva. Krajem marta i u aprilu pristupa se sađenju špargle i to gotovim sadnicama koje su stare godinu ili dve. Kako se sadnice špargle teško pronalaze, neretko povrtari ih sami uzgajaju iz semena. Sadnice se sade u pripremljene kanale dubine 25 cm i široke 30 cm.
Pri sadnji treba voditi računa da se ne ošteti koren jer se na njegovom gornjem delu formiraju pupoljci iz kojih će tokom proleća izniknuti mladi izdanci. Prve godine ne vrši se branje špargle, a za biljke iz semena to ne bi trebalo raditi ni u drugoj godini rasta kako bi se biljka što bolje ukorenila i ojačala. To znači da se tek treće godine nakon sadnje, najčešće sredinom aprila, može planirati berba špargle.
Nega zasada špargle
U prvoj godini sadnje najvažnije je suzbijati korove, očuvanje potrebne vlage, izvođenje plitke obrade među redovima pri čemu paziti da se korenje ne ošteti. Zalivanje špargle je posebno važno tokom prve tri do pet godina rasta, ali treba paziti da se voda ne zadržava već da je zemljište drenirano kako bi sprečili truljenje korena. U jesenjem periodu treba da se odseku stabla do zemlje, a kada se uklone odsečeni delovi potreno je biljku zagrnuti zemljom u debljini od oko 20 cm i tako se formiraju humke.
U blagim klimama šparglama nije potrebna posebna priprema za fazu mirovanja, dok je u hladnijim predelima potrebno zaštiti biljku, posebno koren od izmrzavanja.
Berba i skladištenje špargle
Prva berba obično traje mesec dana da bi se izdanci pravilno razvili. Kulture starije od 3 godine mogu da se beru nešto duže u period od 10 do 12 nedelja, i to u periodu od prve polovine aprila do sredine juna. U punom rodu na hektaru prinos može da bude i pet tona. Dakle, od treće godine, prvi rod je oko hiljadu kilograma i svake godine raste za tonu, da bi vrhunac bilo 5 tona po hektaru, nakon čega se smanjuje. Izdanak špargle se bere kad mu je dužina od 18 do 22 cm. Potrebno je da se odseče malo niže od površine zemlje i to se radi posebnim nožem. Nakon berbe špargla se potapa u hladnu vodu, a zatim se pere pod mlazom vode. Špargla se sortira u snopiće po 0,5 kg i skladišti u hladnjačama gde je temperatura u rasponu od 1°C do 5°C gde ostaje do plasiranja na tržište.
Sa šparglom treba pažljivo postupati pri transportu jer je prilično osetljivo povrće, posebno su osetljivi vrhovi u kojima se zapravo krije poseban ukus špargle.