Šargarepa je povrtarska kultura koja je, pored široke rasprostranjenosti, izuzetno cenjena u ishrani zbog visokog sadrzaja vitamina i minerala. Šargarepa je dvogodišnja biljka ali se najčešće uzgaja kao jednogodišnja biljka ukoliko je koren namenjen preradi i upotrebi u ishrani, a kao dvogodišnja biljka se uzgaja radi dobijanja semena.
Šargarepa je kultura koja se gaji na otvorenom, ali kod koje je vazno voditi računa o plodoredu kako bi se sprečio zamor zemljišta i zato se radi rotacija kultura. Dok je sama šargarepa odličan predusev za mnoge kulture, kulture koje se najčešće koriste kao njen predusev su mladi krompir, paradajz, paprika, salata, grašak, a mogu se koristiti i zitarice. Da bi se uspešno gajila šargarepi je potrebno zemljište neutralne do slabo kisele reakcije i zato joj pogoduje ph vrednost od 5,5 do 7,5. Vazno je da zemljište ne bude glinovito, više joj odgovara peskovito, humusno, rastresito zemljište bez kamenčića i grudvica jer u suprotnom koren moze biti deformisan. Kada koren u razvoju naiđe na kamen on se račva i puca.
Da bi se ostvarila dobra produktivnost vazno je da se pre setve zemljište dobro pripremi i obradi, uz obavezno duboko oranje od najmanje 30cm dubine. Dubina oranja direktno utiče na rast i razvoj korena. Pre oranja treba rasturiti đubrivo.U zavisnosti od preduseva, tipa zemljišta i plodnosti, parcela za gajenje treba da se đubri stajnjakom i mineralnim đubrivima, ili samo mineralnim đubrivima ukoliko je predusev đubren stajnjakom.
U zavisnosti od sorte I klimatskih uslova šargarepa se moze saditi od početka marta. U zavisnosti od izbora sorte postoje različite šeme setve. Setva se vrši u redove ili dvostruke trake, najčešće je razmak između redova je 40 cm kako bi se kretali točkovi mašina, i dubine 1-1,5 cm, a razmaci u redu su 5-8 cm. U malim baštama setvu mrkve treba obavljati na bankovima, bez obzira na tip sorte.
U Srbiji se ovo povrće itekako uspešno gaji, te smo postali uspešni proizvođači i izvoznici, a sve to zahvaljujući preduzimljivim povrtarima iz Begeča i njihovoj dobroj organizaciji i kooperaciji. Proizvođači iz ove oblasti su uspeli da svoj proizvod zaštite geografskim poreklom. Begečka šargarepa je proizvod dobijen od vrste Daucus Carota L., odnosno kultivisane šargarepe. Boja joj je intenzivno narandžasta, uključujući i sam vrat šargarepe. Meso Begečke šargarepe je krto, hrskavo, veoma ukusno i slatko, a za svoje izvanredne rezultate Begečka šargarepa ne duguje samo povoljnim prirodnim uslovima, već i inovativnim povrtarima koji je uzgajaju.
Verovatno ste navikli da šargarepa na trpezi bude tradicionalno narandžaste boje, ali ona svakako može biti crvena, žuta, ljubičasta, bela, čak i crna. Šargarepa koja danas sve više intrigira i osvaja pobornike zdrave ishrane i kulinarstva jeste šargarepa crne boje, o kojoj možete čitati u našem članku Crna šargarepa - retko, ali izuzetno zdravo povrće.