Kupujete paradajz na pijaci? Evo kako da odmah znate da li je prskan
Ishrana i zdravlje

Kupujete paradajz na pijaci? Evo kako da odmah znate da li je prskan

Prema izveštaju iz 2023. koji je objavila Evropska komisija, u više od 20% testiranih uzoraka paradajza iz Srbije pronađeni su tragovi više od jedne aktivne materije pesticida

Autor: Milan Jovanović, Datum:
Kupujete paradajz na pijaci? Evo kako da odmah znate da li je prskan
Foto: Pexels

Na srpskim pijacama sve češće dominiraju paradajzi identične veličine, jarke crvene boje i besprekorne glatke kore – ali to nije dobar znak. Prema podacima EFSA (Evropska agencija za bezbednost hrane), u više od 35% uzoraka paradajza u Evropi otkriveni su ostaci pesticida, a situacija u Srbiji je dodatno otežana nedostatkom sistemske kontrole domaće proizvodnje. Ako vam je prodavac rekao „ne brini, domaće je“, to vam je često jedina garancija – a to nije nikakva garancija.

Kada vizuelna savršenost postaje opasnost

Naizgled savršen paradajz sa pijace deluje primamljivo, ali upravo takvi plodovi kriju najviše rizika. Uniformna veličina, savršena boja i odsustvo nepravilnosti najčešće su rezultat industrijske proizvodnje u kojoj se masovno koriste pesticidi i hemijski regulatori rasta.

Vizuelni trikovi industrijske proizvodnje uključuju:

  • Korišćenje Ethephona za ravnomerno sazrevanje
  • Ujednačavanje boje kroz hemikalije koje maskiraju nedostatke
  • Upotrebu plastenika sa automatskom ishranom koje forsira rast

Pexels
Foto: Pexels

Paradajz sa prirodnim brazdama, tačkicama ili različitim oblicima zapravo je mnogo verovatnije domaći i neprskan. Nažalost, ovakav plod se ređe nalazi na rafovima većih marketa jer ne ispunjava estetske standarde.

Kako da prepoznate prskani paradajz?

Bez laboratorije ne postoji 100% siguran način da otkrijete prisustvo pesticida, ali postoje znakovi na koje treba da obratite pažnju. Ako paradajz iznutra ima žućkastu sredinu, pruge ili je unutrašnjost vodenasta i bezukusna – vrlo je moguće da je reč o industrijskom proizvodu.

Saveti:

  • Isecite plod: Žuta jezgra i tvrda sredina ukazuju na tretman pesticidima
  • Pomirišite: Pravi paradajz miriše intenzivno i „paradajzasto“
  • Obratite pažnju na težinu: Teži paradajz sa čudnim oblikom je češće neprskan

Da li je gajenje kod kuće rešenje?

U sveopštoj sumnji, sve više ljudi u Srbiji bira da uzgaja sopstveni paradajz. Ne samo da time eliminišete rizik od pesticida, već možete kontrolisati kvalitet zemlje, semena i đubrenja.

Praktični saveti za kućni uzgoj:

  • Birajte sorte koje uspevaju u vašim klimatskim uslovima
  • Izbegavajte zbijeno tlo, obavezno prekopavanje i dodavanje komposta
  • Trik sa sodom bikarbonom: Kada biljka poraste 2–3 cm, pospite 3–4 kašičice sode oko nje (ali ne dodirujte stabljiku). Time se smanjuje kiselost zemlje i plod postaje slađi.

Prema izveštaju iz 2023. koji je objavila Evropska komisija, u više od 20% testiranih uzoraka paradajza iz Srbije pronađeni su tragovi više od jedne aktivne materije pesticida.