Pravo je vreme za berbu zove: Saveti za branje, tradicionalni recepti i lekovita svojstva
Lekovito bilje

Pravo je vreme za berbu zove: Saveti za branje, tradicionalni recepti i lekovita svojstva

Cvet zove je najlekovitiji deo biljke. Bogat je vitaminima B i C, kao i mineralima – naročito gvožđem, kalijumom i retkim selenom

Autor: Milica Cvetić Stefanović, Datum:
Foto: Pexels

Ko zakasni s berbom zove, čekaće sledeću godinu! Tokom maja i početkom juna cvetovi zove dostižu punu aromu i lekovitost, a prema poslednjim istraživanjima, preko 70% domaćinstava na selu u Srbiji koristi zovu za pravljenje tradicionalnog sirupa i čaja. Cvet mora biti mlečnobele boje, svež i jakog mirisa – u protivnom gubi svoja lekovita svojstva. Najbolje vreme za branje je rano jutro, kada su cvetovi puni eteričnih ulja.

Kako prepoznati i pravilno ubrati zovu

Zova (Sambucus nigra) raste kao žbun ili nisko drvo, visine do pet metara. Samonikla je i često se može videti uz puteve, kraj njiva i na ivici šuma. Njeni cvetovi su sitni, mlečnobeli i prijatnog mirisa. Bitno je znati da ubrane cvetove treba iskoristiti u roku od jednog dana, dok su još sveži. Ukoliko su tamni ili smeđi – nisu za upotrebu. Za čaj mogu da se suše, ali za sirup – samo sveže ubrane cvetove koristiti.

Zdravstvene prednosti zove i njena upotreba

Cvet zove je najlekovitiji deo biljke. Bogat je vitaminima B i C, kao i mineralima – naročito gvožđem, kalijumom i retkim selenom. Zova sadrži i moćne antioksidanse – flavonoide, glikozide i tanine. Deluje protiv upala, virusa i bakterija, smanjuje temperaturu, čisti organizam i pomaže kod kašlja i bronhitisa. Često se koristi i kod problema sa mokraćnim putevima i kod reume.

Ne preporučuje se konzumacija sirovih listova i nedozrelih bobica jer sadrže toksične supstance. Međutim, kuvane bobice daju ukusan kompot i dodatne hranljive vrednosti.

Recepti: Domaći sirup i čaj od zove

Čaj od zove:

4 kašičice suvog cveta preliti sa 0,5 litara vruće vode. Ostaviti poklopljeno 10–15 minuta, procediti i piti tokom dana u manjim gutljajima. Pomaže kod prehlada, gripa i detoksikacije.

Sirup od cveta zove:

  • 20 cvetova zove
  • 1 kg šećera
  • 0,5 limontusa
  • 1,5 l vode
  • sok od pola limuna
Prokuvati šećer sa 1 l vode i limontusom, skloniti sa vatre, dodati još 1,5 l vode i sok od limuna. Tom smesom preliti cvetove i ostaviti da odstoji 24 h. Procediti i sipati u flaše. Za duže čuvanje – sipati u plastične flaše i zamrznuti.

Zova nije samo korisna ljudima – njen nektar privlači korisne insekte, hrani ptice i male sisare, dok se gusenice hrane njenim lišćem. Zahvaljujući otpornosti, često se koristi i za ozelenjavanje javnih površina. Postoje i ukrasne vrste sa šarenim listovima koje se sade u dvorištima.