Organsko pčelarstvo: Put ka zdravijem medu i očuvanoj prirodi
Organska proizvodnja

Organsko pčelarstvo: Put ka zdravijem medu i očuvanoj prirodi

Prelazak sa konvencionalnog na organski pčelarstvo zahteva period konverzije od 12 meseci, tokom kojeg se primenjuju isključivo organski metodi i prestaje korišćenje hemijskih sredstava

Autor: Milan Jovanović, Datum: 19. februar 2024.
Organsko pčelarstvo: Put ka zdravijem medu i očuvanoj prirodi
Foto: Pexels

Organsko pčelarstvo predstavlja ključnu komponentu za zaštitu pčela, očuvanja životne sredine kao i proizvodnju visokokvalitetnog i zdravog meda. Iako je koncept organskog pčelarstva sve više prepoznat, malo je pčelara koji su uspeli da svoju proizvodnju meda podignu na ovaj nivo.

Šta je organsko pčelarstvo?

Organsko pčelarstvo podrazumeva proizvodnju meda u skladu sa strogim standardima organske poljoprivrede. Ovaj med se razlikuje od konvencionalnog po tome što su svi nutritivni elementi prirodnog porekla, a proces proizvodnje ne uključuje upotrebu hemijskih sredstava ili drugih vrsta zagađenja.

Izazovi i prednosti organskog pčelarstva

Jedan od glavnih izazova organskog pčelarstva je pronaći adekvatno organsko okruženje za pčele, bez prisustva konvencionalnih biljaka ili zagađivača u radijusu od pet kilometara. Takođe, organski pčelari ne smeju koristiti veštačku ishranu za pčele, što može predstavljati dodatni izazov u periodima nedostatka prirodne paše.

Međutim, organsko pčelarstvo ima i brojne prednosti. Organski med ima kvalitet približan konvencionalnom medu, ali sa potpunim izostankom pasterizacije, što znači da su sačuvani svi nutritivni sastojci i enzimi. Takođe, organski pčelari se trude da zaštite pčele na sve moguće načine, što dovodi do boljeg zdravlja pčelinjih zajednica i kvalitetnijeg meda.

Kako preći na organsko pčelarstvo?

Prelazak sa konvencionalnog na organski pčelarstvo zahteva period konverzije od 12 meseci, tokom kojeg se primenjuju isključivo organski metodi i prestaje korišćenje hemijskih sredstava. Takođe, osnovni segmenti pčelinjeg staništa moraju biti napravljeni od prirodnih materijala.

Organski med u Srbiji

U Srbiji je sve veći broj pčelara koji prepoznaju značaj organske proizvodnje meda, naročito zbog povećane potražnje za kvalitetnim medom. Iako većina pčelara još uvek koristi neke od metoda organske proizvodnje, postoji trend rasta u proizvodnji i potražnji za organskim medom.

Organsko pčelarstvo predstavlja izazov, ali i priliku za proizvođače meda da unaprede kvalitet svojih proizvoda, zaštite pčele i doprinesu očuvanju životne sredine. Iako je put ka potpunoj organskoj proizvodnji meda dug, rezultat je vredan truda – zdrav, prirodan med i sačuvana priroda.