Kako izabrati najbolje sorte paradajza za uspešnu plasteničku proizvodnju
Svaki povrtar teži da u svom plasetniku ima sorte koje će davati najbolji rod i koji će po kvalitetu i ukusu zadovoljiti želje kupaca na tržistu na kome se plasira

Da bi paradajz davao rod tokom cele godine najbolje je gajiti ga u zatvorenom prostoru. Svaki povrtar teži da u svom plasetniku ima sorte koje će davati najbolji rod i koji će po kvalitetu i ukusu zadovoljiti želje kupaca na tržistu na kome se plasira.
Pri odabiru konkretne sorte uzimaju se u obzir različiti faktori. Treba birati sorte koje dobro podnose visoku vlažnost u plasteniku, ne zahtevaju puno sunčeve svetlosti i koje dobro podnose temperaturne razlike do kojih dolazi prilikom provetravanja plastenika. Kako je u plasteniku ograničen prostor ne mogu se birati sorte obimnih grmova sa puno bočnih izdanaka.
Ukoliko je plastenik sa grejanjem za njega se mogu izabrati srednje kasne i kasne sorte. Ukoliko se tek počinje sa proizvodnjom paradajza u plasteniku preporuka je da se za početak izaberu samooplodne sorte, a kasnije da se uvode sorte koje zahtevaju oprašivanje.
Predstavićemo sorte koje su najpopularnije u našim uslovima gajenja.
Big beef F1
Big beef F1 rana holandska hibridna sorta. Plodovi su krupni, ovalni, crvene boje, odličnog ukusa i srednje čvrstine. Prosečna težina ploda je 200-300g što je njegova značajna prednost. Unutra “Big Beef” F1 je sočan i prilično mesnat. Sadrži mnogo hranjivih sastojaka naročito likopena i provitamina A. Zreli paradajz je svetlo crvene boje, uz pravilno skladištenje može stajati gotovo mjesec dana,a da ne izgubi svoje kvalitete. Ova sorta je prilagodljiva uslovima u kojima se gaji i dosta je otporna na različite bolesti i niske temperature. Visina grma je od 1,8 do 2m, dok je prinos u proseku 9kg po metro kvadratnom.
Viva F1
Viva F1 je rani hibrid namenjen gajenju u plastenicima. Oblik ploda je blago spljošten, pravilan i ujednačen, izrazito crvene boje mesa i spoljašnosti, odličnog ukusa koji podseća na domaći paradajz. Težina ploda je od 240-300g. Zahvaljujući svojoj ranostasnosti, rodnosti i superiornom kvalitetu ploda ovaj izuzetni hibrid zauzeo je značajno mesto u proizvodnji u svim povrtarskim regionima. Viva se preporučuje svim proizvođačima koji žele izuzetno rani hibrid, visok rani prinos i odličan kvalitet ploda.
Volovsko srce
Volovsko srce je jedna od najstarijih sorti koja je omiljena među povrtarima I sve češće je možete naći na pijaci. Plodovi su neravnomerni I mogu da dostignu tezinu do čak jednog kilogram, te spada u najkrupnije sorte. Ima neravnine, svetlocrvene boje je, a onaj koji nije prskan ima pukotine na površini. Unutrašnjost paradajza Volovsko srce je mesnata i čvrsta, kompaktna, meso je slatko, smatra se jednom od najukusnijih sorti paradajza. Plodovi ove sorte nisu naročito pogodni za transport i skladištenje, te se retko uzgaja za komercijalne svrhe.
Matissimo F1
Matissimo F1 je najnoviji visoki hibrid paradajza koji kojeg karakteriše snazna biljka brzog porasta I visoki prinos. Najraniji je hibrid koji je brži od standardnih hibrida u plasteničkoj proizvodnji. Daje kvalitetan i jak rasad koji se razvija brže od ostalih hibrida, ujednačen je i potpuno je iskoristiv. Plodovi su prosečne tezine od 220-250 g, izuzetno dobrog ukusa, vrhunske boje, sjaja i glatkoće. Odlikuje ga izuzetna rezistencija na bolesti i visoka tolerantnost na stresne uslove.
Optima F1
Optima F1 je srednje rana sorta pogodna kako za gajenje u nizim plastenicima tako i za gajenje na otvorenom. Daje okrugle,tamnocrvene plodove težine u proseku 200-250g. Plod je ukusan, čvrst i pogodan za transport. Ova sorta je jako popularna među proizvođačima koji svoje proizvode plasiraju na pijacama.
Kazanova
Kazanova je srednje rani, bujan hibrid. Plod je u proseku tezine oko 300g, krupan,mesnat, i čvrst te dobro podnosi transport I skaldištenje. Ova sorta se seje u februaru-martu, u toploj leji, odakle se posle 10 do 14 dana od nicanja pikira i gaji 35 do 45 dana. Potom se rasađuje na stalno mesto. U toku gajenja treba ga đubriti obazrivo jer ukoliko se pretera, cvetovi će opadati te će prosečan prinos biti manji. Kada su uslovi povoljni po biljci donosi prinos od 6-7kg po biljci.
Pink elephant
Pink elephant se smatra jednom od najboljih ruzičastih sorti. S obzirom da nije hibrid može se razmnozavati semenom. Od nicanja do zrelosti ploda potrebno je oko 112 dana. Plodovi ove sorte su blago spljošteni, zaobljeni, težine od 300 do 700 g. Kora je sjajna i retko stvara pukotine. Unutrašnjost ploda je sočna, zašećerena, prijatnog slatko-kiselog ukusa. Ova sorta je sklona stvaranju velikog broja bočnih izdanaka.
Kako osigurati zdrav i obilan rod paradajza u plasteniku?
Bez obzira na izbor sorte, da bi se ostvario dobar prinos, ne sme se zaboraviti na značaj nege paradajza u plasteniku. Za plasteničku proizvodnju vazno je koristiti kvalitetan pikirani rasad paradajza. Paradajz se može rasadivati pri starosti rasada od 30-80 dana. Rasad visokih sorti rasađuje se na razmak 80×40 cm a niskih na 60-70×30 cm, a nakon rasađivanja potrebna je prihrana biljaka. Kada paradajz dostigne visinu od 30-40cm treba mu obezbediti naslon, a zatim obratiti paznju na zakidanje zaperaka. Zaštita paradajza od bolesti i štetočina iziskuje posebnu pažnju s obzirom da ovu biljnu vrstu prati veliki broj ekonomski štetnih bolesti i štetočina.
Da bi se ostvario dobar prinos paradajza u plasteniku, potrebno je izabrati kvalitetan rasad i voditi računa o pravilnoj prihrani i navodnjavanju biljaka. Takođe, važno je redovno pratiti stanje biljaka i vršiti potrebne agrotehničke mere, kao što su nasloni za biljke, zakidanje zaperaka i zaštita od štetočina i bolesti. Uz dobru negu i izbor odgovarajućih sorti, plastenik može biti idealno mesto za gajenje ukusnog i zdravog paradajza tokom cele godine.
Zakidanje zaperaka na paradajzu
Zakidanjem zaperaka - pinciranjem se reguliše broj stabala paradajza. Zaperci su se nalaze između listova i glavne grane koja raste u visinu tj. To su začeci novih grana koji se javljaju u „pazuhu“ svakog lista kod paradajza. Pinciranjem se odstranjuju središni izdanci odnosno zaperci dužine od 5 do 10 cm. Kada je u toku intenzivni porast biljke potrebno je barem jednom nedeljno skidati zaperke. Ukoliko to ne bi radili zaperak bi prerastao i mogao zauzeti centralni položaj, paradajz bi se razgranao u gustu zelenu masu i plodovi bi bili dosta sitniji. Nabujala biljka je sklonija bolestima, što je još jedan razlog da se pinciranje izvrši pravilno. Kada paradajz dosegne određenu visinu treba odrezati (dekaptirati) njen vrh i tako zaustaviti rast biljke na datu visinu i energiju preusmeriti u rast plodova.
Da li ste znali da šargarepa ne mora biti samo narandžasta? Crna šargarepa, intrigantna i bogata hranljivim sastojcima, pravi je izbor za one koji žele nešto novo i zdravo na svom tanjiru. Ova drevna sorta, poznata po visokom nivou antocijanina, nije samo vizuelno atraktivna već nudi i jedinstven, prijatan ukus. Saznajte više o crnoj šargarepi, njenim nutritivnim svojstvima i primeni u kulinarstvu na našoj stranici: Crna šargarepa - retko, ali izuzetno zdravo povrće