Malo poznata činjenica krije se iza imena popularnog Jaffa keksa – on ne potiče iz Srbije, već iz istoimene luke Jaffa na obali Sredozemnog mora. Tamo je još pre više od dva veka nastala posebna sorta pomorandže bez koštica, čiji su ukus i miris inspirisali recepturu koja se i danas koristi u proizvodnji ovog domaćeg slatkiša.
Originalno pakovanje Jaffa keksa iz ’76 – kako je sve počelo

Poreklo Jaffa Pomorandže
Jaffa pomorandža prvi put je uzgojena u 19. veku na području današnje Palestine, tada pod vlašću Otomanskog carstva. Odlikuje je sočan, slatko-opori ukus i to što gotovo da nema koštice. Ime je dobila po istorijskoj luci Jaffa, iz koje se izvozila širom sveta, pa je vremenom postala simbol kvaliteta i prepoznatljivosti.
Istorijska luka Jaffa u Tel Avivu – mesto po kojem je nazvana čuvena sorta pomorandže

Jaffa pomorandža se ubraja među tri najvažnije sorte koje se uzgajaju u mediteranskom pojasu – uz pupkastu (navel) i gorku pomorandžu. Gaji se u više zemalja Bliskog istoka i Mediterana, uključujući Izrael, Palestinu, Kipar, Tursku, Jordan, Liban, Siriju i Irak.
Zanimljivo je da je upravo ova sorta pomorandže inspirisala nadimak za grad Tel Aviv–Jaffa – „Velika pomorandža“, kao simbol urbanog rasta i citrusne tradicije tog kraja.
Jaffa keks kao primer domaćeg industrijskog uspeha
U Srbiji se Jaffa keks proizvodi po istoj recepturi već više od 50 godina, a do danas je napravljeno više od 2,5 milijarde keksića. Ovaj slatkiš je postao sinonim za spoj tradicije, kvaliteta i domaće konditorske industrije.
Neke od brojki koje prate njegovu svakodnevnu proizvodnju su zaista impresivne:
- 38.000 svežih jaja koristi se svakog dana u pripremi biskvita
- Za voćni žele se dnevno nacedi oko 2.800 pomorandži
- Svake sekunde nastane jedan novi Jaffa keks
Danas je Jaffa keks dostupan u više različitih ukusa i veličina, ali ono što ostaje nepromenjeno jeste prepoznatljivi voćni žele od pomorandže – sastojak koji ga čini jedinstvenim još od 1975. godine.
Prepoznatljivo plavo pakovanje koje i danas čuva originalnu recepturu

Pomorandža iz luke Jaffa i keks iz Srbije možda na prvi pogled nemaju mnogo zajedničkog, ali su spojeni imenom koje danas svi prepoznajemo. I tako, kao i u mnogim slučajevima, ime krije priču koju retko ko zna.